Kastelen in de buurt van Camping Markveldseveld. - Markveldseveld

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kastelen in de buurt van Camping Markveldseveld.

Omgeving

Huize Diepenheim
Huis Diepenheim is een havezate vlak bij Diepenheim, Huize Diepenheim kwam in 1637 in bezit van Hendrik Bentinck (1563-1639), drost van Salland. Na een gedeeltelijke sloop werd in 1648 door Bernard Bentinck (1597-1668) begonnen met de bouw van het huidige pand. Hierna werd het in de 17e en 18e eeuw meermaals gewijzigd. Ook in 1905 en 1928 vonden grootscheepse verbouwingen en restauraties plaats. In 1959 werd het dak van het hoofdgebouw vernieuwd. Het huis staat gebouwd tegen een terreinophoging, de Casteelbelt. Hierdoor ligt de voorzijde een verdieping lager dan het achterste gedeelte.

Uit archeologisch onderzoek in 1960 kwam naar voren dat de oudste versterking op deze plek uit een brede ringwal heeft bestaan. In de 14e eeuw werd hier voor het eerst een stenen huis gebouwd. Voor de havezate staat een grote zandstenen poort. In de boog van deze poort bevinden zich een alliantiewapen van het geslacht Bentinck (zilveren ankerkruis) en van het geslacht Van Ittersum (drie ezelskoppen) en het jaartal 1685.

Kasteel het Nijenhuis
Het Nijenhuis is een kasteel en landgoed bij Diepenheim, vroeger was het een havezate. De kern van het Nijenhuis bestaat uit een Hollands-classicistisch landhuis uit circa 1662 ontworpen door Philips Vingboons. In 1858 zijn er aan de voorzijde twee veelhoekige torens aan toegevoegd en in 1914/1915 werden aan de achterzijde twee rechthoekige vleugels toegevoegd. De buitenplaats is nog grotendeels intact met bouwhuizen, werkplaats, moestuin met oranjerie, park met een theehuisje en een ijskelder.

Het landgoed Nijenhuis ligt in een typisch Twents kleinschalig landschap rond de Diepenheimse Molenbeek. Deze beek is begin 19e eeuw als aanleiding genomen om een wandelbos aan te leggen met slingerende paadjes en rustieke doorkijkjes. Het landgoed wordt als een geheel beheerd met landgoed Westerflier dat aan de andere kant van het dorp Diepenheim ligt.

Kasteel Havezate Warmelo
Het Warmelo is van oorsprong een havezate bij Diepenheim. Vaak wordt het ook Kasteel Warmelo genoemd. Het huis was van oorsprong in carré-vorm gebouwd, rond een binnenplaats. Het is echter diverse malen verbouwd, tot het in 1873, op de 17e-eeuwse poortgebouwen na, geheel werd afgebroken. In 1874 is het huis zoals dat heden ten dage bestaat gebouwd. In 1928 is het gerestaureerd en vernieuwd. Het gebouw ligt binnen een dubbel grachtenstelsel, en wordt door tuinen omringd.

Warmelo staat vooral bekend om de tuinen in verschillende stijlen die om het huis liggen: Er zijn onder meer een Victoriaanse tuin, een geometrische tuin in Franse stijl en een landschapstuin in Engelse stijl. Om het huis en de tuinen ligt een landschapspark. Naast om hun diversiteit, staan de tuinen van Warmelo ook bekend om hun azalea's, rododendrons, rozen en meer dan 300 soorten fuchsia's.

Havezate Westerflier
Westerflier is een herenhuis of havezate omringd door een park, dat is gelegen ten zuidwesten van Diepenheim en dat bewoond werd door adellijke families. Men moest een havezate bezitten om tot de ridderschap te worden toegelaten. Van oorsprong werd van hieruit een allodium beheerd.

De omgeving waarnaar het huis genoemd is wordt als Westerfle voor het eerst vermeld in 1046. Westerflier is eeuwenlang bewoond door de familie Van Hövell, deze vormde de oorsprong van de adellijke familie Van Hövell tot Westerflier. Het huidige huis stamt uit 1729 en is een eenvoudig herenhuis van twee bouwlagen.

De heren van Westerflier waren gerechtigd om tol te heffen op de Riessense Diek, die in onbruik raakte toen het Twentekanaal werd aangelegd. Kort na 1948 werd de tol afgeschaft.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu